Arkadaşlar aşağıda, geçtiğimiz günlerde sitemiz ustalarından Dilek Çankaya’nın Büyük Usta Sinan Arslan’la soru – cevap şeklinde yaptığı kısa bir röportajı bulacaksınız.
Sitemiz usta damacılarla röportaj yapma kararı aldığında öncelikle BÜYÜK USTA Sinan Arslan ile konuşmak üzere İzmir Hatuniye’ deki kahveya gittim. 15 dama masasının olduğu kahvede, şöhreti bütün Türkiye ve Arap dünyasında duyulan ustaların ustası Sinan Arslan ile sohbete başladık. Sabırlı ve sağlam müdafacı olarak bilinen Büyük Usta, Lübnan, Bahreyn, Kuveyt, İran ve Ürdün gibi dama oynanan ülkelerde kendi ayarındaki oyuncularla tanıştığını söyledi. 2004 yılında Dama oynamak üzere yurtdışına götürüldüğünde büyük ilgi gördüğünü ifade etti.
D.Ç. : Soru 1
Sinan Ustam, bugün üst düzey turnuvalarda düşünme süresi ne kadar olmalıdır ? 1 saat veya onun altında bir tempoda oynanan oyunlar sizce yeterli midir ?
S.A. : Dama oyunu satranç kadar zor bir oyun, hatta kazanma ihtimalleri ondan bile fazladır. Bu durumda en azından Satrançta olduğu gibi zaman her oyuncu için 2 saat toplam 4 saat olmalıdır. Türkiye de yapılan Dama Turnuvalarında bu 1+1 olarak uygulanıyor. Bu kural ihlalidir ve bu yüzden turnuvalara katılmıyorum.
D.Ç. : Soru 2
Dama oyun sitelerinde birçok usta hızlı oyunu tercih ediyor. Bu konu hakkında neler söylersiniz?
S.A. :
Dama oyunu düşünceye dayalı bir oyundur. Düşünce-Fikir-Üretme bunlar için zaman gerekir. Ludo da oynanan 1+2,,,2+3,,,zamanlı oyunlara arap arkadaşlarım ALİ BABA OYUNU deyip gülüyorlar. Yani kaptı kaçtı daması denilebilir. Benim savım şudur. Dama sabır oyunu olup fikir üretmeden parmak kesinlikle dama taşına dokunmamalıdır.
Büyük Şairimiz Mehmet Akif Ersoy düşünce oyunu seviyorsanız buyrun türk damasına demiştir.
D.Ç. : Soru 3
Büyük Usta sınıfına yükselmek için sizce bir Damacıda aranılan özellikler nelerdir?
S.A. :
1-Kuvvetli hamle
2-kapalı oyun çözebilme
3-sağlam müdafa
4-dürüst ve ahlaklı kişilik yapısı
sözünü şu manisi ile bitiriyor
dama yaptım deme, kendi tarafına çekmeyince
oyunu aldım deme, taşları tüketmeyince.