BU KÖŞEMİZDE İLK OLARAK USTALARIN USTASI BÜYÜK USTA MÜRŞİT ERSÖZ’Ü,
NAMI DİĞER HAMLECİ HURŞİT BEYİ TANITACAĞIZ.
1945 Denizli Babadağ doğumlu Mürşit bey evli ve bir çocuk babasıdır. Dama sevdası 1962 yılında başlar. 1975 yılında tüm Türkiye’de tanınan dama ustasıdır. 1975 – 2000 yılları arasında bir kasırga gibi eser. Büyük oyunculuğunun yanısıra beyefendi kişiliği ile tartışmasız dama camiası tarafından BÜYÜK USTA ilan edilir. Şu anda İzmir Dama Geliştirme Derneği başkanı olan Mürşit Ersöz 1997 İstanbul ve 2000 yılında yapılan 1.Uluslararası Mustafa Kemalpaşa Turnuvasında Şampiyon olmuştur. Mustafa Kemalpaşa turnuvasının yapılmasında Kemal Demirbaş, Osman Pıtır ve Necip Çelik ile birlikte büyük emek sarfetmiştir. Bu çabalarından dolayı kendisine dama camiası adına teşekkür ederiz.
BÜYÜK USTA MÜRŞİT ERSÖZ İLE RÖPORTAJ :
1-D.Ç.- Size emeği geçen , anmak istediğiniz dama ustaları kimlerdir?
MÜRŞİT ERSÖZ: Kasabalı Mehmet ustanın oynadığı maçları çok seyrederdim, daha sonra kendisiyle oynamak da nasip oldu. Allah rahmet eylesin büyük ustaydı. Bir de İzmir Karşıyaka da Orhan bey (Deli Orhan) vardı. Orhan bey İstanbul’ lu Ayhan beyle yetişmiş bir damacı idi.
İlk başlarda bana avans vererek 5/1 oynardık. Çok kısa sürede başa baş oynamaya başladık. 3-4 ay gibi kısa bir süre içerisinde onu yenmeye başladım. Bir gün dama kahvesine dışarıdan bir usta gelmiş. En iyi ustayla oyun oynamak istemiş, Orhan beyi göstermişler. O da beni göstererek buranın baş ustası Mürşit’tir diyerek benim masama göndermişti. Ayrıca Bornova’lı Fahri abiyle de çok güzel oyunlar oynadık.
2-D.Ç. : Biranda bütün Türkiye’de tanınmış bir damacı olmak kolay değil. Nerelerde dama oynadınız?
MÜRŞİT ERSÖZ : İşim gereği çok gezerdim, her gittiğim yerde de mutlaka dama oynardım. Tüm ege bölgesi, İstanbul, Balıkesir, Adana, GaziAntep deki ustalarla dama oynamaya giderdim.1975-2000 yılları arasında çok ender yenildim. Çok güzel anılara ve arkadaşlara sahip oldum. 1975 yılında Muğla Çine’de kaldığım otelin yanında damataşı sesini duydum ve içeri girdim. Oyuncuları seyrederken “Ustaya bu oyunu sen kazanıyordun’’ dedim.Çok biliyorsan geç dedi. 9-0 yendim, daha sonra başkaları da gelmeye başladı. Her defasında bu daha ustadır diyorlardı. Yendikçe adam değiştirdiler “ Başlarken bu kadar usta yoktu nereden geldi bu kadar adam ‘’ deyince kahveci “Taksiyle civar köylerden ne kadar usta varsa getirdiler hepsini yendin, Bir tek köyün imamını bulamamışlar onu yarın getirecekler’’ dedi. Ertesi gün imam geldi tam oyuna başlarken birisi ‘hoş geldin Hurşit ‘’dedi ve İmama ‘Hocam bu adam Hamleci Hurşit’ bu ustayla baş edemeyiz, bildiğin duaları oku dedi ve hepimiz gülüştük.
Solda; Murat Keser Usta (İzmir Dama Geliştirme derneği Başkan yrd.)
3-D.Ç. : Günümüzde beğendiğiniz damacılar kimlerdir?
MÜRŞİT ERSÖZ: En başta İzmir damacılarını çok beğendiğimi söylemek isterim. Çünkü İzmir damacılığın merkezidir. Mahmut Hülagü, Vecdi Naim Deveci, Ramazan Akçagün (Kuveyt Dünya Şampiyonu) Çetin Özyılmaz (albay), Şampiyon Mesut Gencer, Faik Yıldız
Beğendiğim damacılardır. Fakat çok iyi olacağına inandığım iki genç ustadan bahsetmeden geçmek istemiyorum. Hırsına sahip olduğu takdirde Kumaş Ahmet( Karadaş), sabırlı ve dikkatli olmayı öğrendiği zaman Rahmi (Ekren) çok iyi damacı olacaklarına inanıyorum.
Büyük Usta Mürşit Ersöz Dilek Çankaya Ustamızla.
4-D.Ç. : Büyük Usta kimdir? Nasıl olunur?
MÜRŞİT ERSÖZ : 1- Yenmesini bilen ve yenen fakat yenilince tebrik eden , öğretici özeliklere sahip olması gerekir. Kızan , alay eden, küçümseyen ve böbürlenen tavırlar makbul değildir. Büyük usta olunmaz,insanlar seçer.
2- Tabiî ki oyun ve hamle gücü üst düzeyde olmalıdır.
3-Gelecek nesillere bırakacak oyunlar, çıraklar, kalfalar, ustalar yetiştirmeli yani kısaca el vermelidir.
İzmir’li dama ustaları Bornova’da bir oyun üzerinde çözüm ararken, soldan sağa
Dursun hoca, Dişçi Hayri (ayakta), Mustafa usta (muhasebeci) ve Murat Keser usta.
Bir yanıt bırakın